In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Ekstremalnie

Aktywnie

Wspinaczka

Wędkowanie

Rodzinnie

W górach

Galeria zdjęć

 pdg

mapagminy1

 

GO

 

PO

 

Odsłon : 1152242

cz1

Strona Startowa

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania pod hasłem „Śniadanie daje moc”

W SZKOLE PODSTAWOWEJ W SIEDLĘCINIE

W ramach propagowania zdrowego stylu życia podczas  zajęć świetlicowych realizowany jest w naszej szkole Projekt Edukacyjny pod hasłem „Wartość zdrowia znam    i o nie dbam”.
•    8 listopada  obchodziliśmy bardzo ważny dzień, który na pewno wpisze się na stałe w nasz kalendarz – Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania  składał się    z dwóch części.

Pierwsza część to  montaż słowno-muzyczny przygotowany przez uczniów klasy II i V. Druga część to degustacja zdrowego posiłku przygotowanego przez uczniów klasy II. Spotkanie rozpoczęli uczniowie klasy II wykonując piosenkę pt. „Owocowy Blues”. Następnie głos zabrała uczennica klasy V Julia Szadujko przedstawiając  referat dot. zdrowego stylu życia. W dalszej części społeczność uczniowska wysłuchała kolejnej piosenki pt. „Ogórek” w wykonaniu uczniów klasy II. Z kolei uczeń klasy V Przemek Kochan zaprezentował 12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów. Dzieci z uwagą wysłuchały rad ekspertów.
1.    Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
2.    Mleko, jogurty, sery to podstawa mocnych kości.
3.    Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
4.    Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
5.    Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
6.    Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
7.    Pamięta o kaszach. Jedz chleb, nie bułeczki.
8.    Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
9.    Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
10.    Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
11.    Dobrą wodą gaś pragnienie.
12.    Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
W ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony był  po raz kolejny  w Polsce dzień pod hasłem „Śniadanie Daje Moc”. W tym roku do tej  akcji włączyli się  również uczniowie  naszej szkoły, przygotowując zdrowy posiłek. Uczniowie klasy II spisali się na medal. Przygotowane przez nich pyszne kolorowe kanapki i owocowa sałatka smakowały wszystkim uczniom i nauczycielom.
Zanim jednak zaproszono wszystkich na degustację zdrowego posiłku  – Krystian Tomoń uczeń klasy II poprosił  jeszcze o chwilę uwagi.
     Korzystając z okazji musieliśmy nadmienić , że w ramach zajęć świetlicowych realizowany jest kolejny Projekt Edukacyjny pod hasłem „Kto czyta, nie błądzi”. Jednym       z zadań tego projektu jest przybliżenie postaci poety - Jana Brzechwy. Twórczość Jana Brzechwy doskonale łączy się  z Projektem Edukacyjnym pod hasłem „Wartość zdrowia znam i o nie dbam”.
Wiersze Jana Brzechwy to klasyka literatury dziecięcej. Wierszowane historyjki poety są lubiane zarówno przez dzieci, jak i  dorosłych. Wiersze Jana Brzechwy to świat pełen przygód, w którym głównymi postaciami są zwierzęta (hipopotam, kaczka, kwoka, żuk, stonoga, pies, jeż, żaba, wrona, ślimak), ale także rośliny (pomidor, koper, szczypior, kalarepka, groch, pietruszka, cebula, burak, fasola). Poza humorem, utwory zawierają zaskakujące zakończenie. Często poprzez zaprezentowaną historyjkę, uczą i wychowują, ośmieszają naganne zachowanie, a pochwalają dobre.
Kończąc pierwszą część spotkania zaproszono do wysłuchania kilku wierszy,  nawiązujących  do tematyki związanej
z Projektami Edukacyjnymi.
Cała społeczność uczniowska wysłuchała wspaniałych recytacji wierszy Jana Brzechwy.
1.    „Na straganie”  w wykonaniu ucz. kl. V Aleksandra  Pietrzaka
2.    „Entliczek-pentliczek”  w wykonaniu ucz. kl. II Kaliny Trytek
3.    „Pomidor” w wykonaniu ucz. kl. II Filipa Pyziaka
Po recytacji wszyscy przystąpili do degustacji wspaniałych kanapek, sałatki owocowej oraz pysznych „zdrowych” ciast. Była to babka dyniowa oraz ciasto marchewkowe.
Serdeczne podziękowania popłynęły pod adresem  Pani Haliny Rzepka za  wsparcie i pomoc w przygotowaniu imprezy, jak również Pani Doroty Piwowar za ciasto i zapasy z zimowej spiżarni i oczywiście wszystkich Rodziców uczniów klasy II za zrozumienie i przygotowanie dzieciom tak wielu różnorodnych produktów, dzięki którym mogliśmy zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Dziękujemy również sołtysowi Panu Marianowi Tyka za ofiarowanie nam plastikowych naczyń.  

                              
Krystyna Sos